top of page

“Çöpçü Kız” Lakabı Takılan Öğrencinin İlham Verici Hikayesi

Dünya nüfusunun büyük çoğunluğu, plastik kirliliğin gezegen için ne kadar büyük bir sorun olduğunun farkında bile değil. Her yıl 300 milyon ton plastik üretiyoruz ve bunun yaklaşık 8.8 milyonu okyanuslara gidiyor. Bu durumun, bazı hayvanların soyunun tükenmesine yol açacak kadar büyük zararlı etkileri var. Bu yeteri kadar “zararlı” bir sebep gibi görünmediyse şu da eklenebilir: 2050’de okyanuslarda balıktan daha çok plastik olacağı tahmin ediliyor.

Gezegeni paylaştığımız okyanuslar ve diğer canlılar için yapabileceğimiz en güzel şeylerden biri, ne kadar çöp ürettiğimizi bilmemiz ve bu çöpleri geri dönüşüme tabi tutmak için çaba harcamamız. 12 yaşındaki Nadia Sparkes, tam da bu sebeple, geçtiğimiz Eylül’den beri her gün okula giderken ve okul çıkışında yolunun üzerindeki çöplerden plastik atıkları toplayıp geri dönüşüme kazandırıyor. Pek çok orta öğretim öğrencisi gibi, bu gencinin de öğretim programı dışındaki aktivitelere kendini adamış olması şaşırtıcı değil. Ancak akranlarıyla arasındaki bu ciddi hobi farkı, onu ilk başlarda bir hedef haline getirip, sonraları da şahane bir oluşuma vesile olmuş.

“Çöpçü Kız Takımı”

Okuldaki bazı “zorba” çocuklar, Nadia’nın ne yaptığını anlamaya çalışıp farkındalıklarını yükseltmek yerine, ona “Çöpçü Kız” lakabını takmışlar. Annesi ise Nadia’ya iki seçenek sunmuş: Yaptığından vazgeçip diğer çocukları susturmak veya lakabını sahiplenmek.

Bu sayede, lakabına aldırış etmeden çöp toplamaya devam eden 12 yaşındaki öğrenci, kısa zamanda yerel bir ikon haline gelmiş. “Çöpçü Kız Takımı” adındaki Facebook grubuyla hem kişisel hem de organizasyon bazında hızla destekçi toplayan Nadia, insanları yaptıkları konusunda bilinçlendirmekle kalmıyor, herkesi günlük çöp ayrıştırma ve fotoğraflama etkinliğine davet ederek bu işin bir parçası olmaya çağırıyor. Sosyal medya üzerinden aldığı tepki ve yorumlarla daha da cesaretlenip yalnız olmadığını anlayan öğrencinin; İngiltere, Avrupa, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve Yeni Zelanda’dan fanatikleriyle oluşturduğu yepyeni bir ordusu mevcut. Kendisine “Çöpçü Kız” lakabını takanlara ise cevabı şimdilerde şöyle: “Onların da yaşadığı bu dünyayı korumaya çalışmak adına bir şeyler yapıyorum. Bu, aslında herkesin görevi. Başkasının göreviymiş gibi düşünmek yerine, dünyayı güvenli bir yer halinde tutmak adına, hepimiz bu konudaki sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz.”

Çöpçü Kız Kuralları

Yaşadığı yer olan İngiltere, Norfolk’un önde gelen yerel sanatçılarından Ruddy Muddy, Nadia’nın çöp toplama aracını resimlerken, 12 yaşındaki ekoloji savaşçısına ilk medya desteği de yerel bir şirketten gelmiş. Nadia’nın gerçek bir süper kahraman olduğunu düşünen şirket yetkilileri, genç kızın ona lakap takıp eleştirenlere karşı bu mükemmel tutumundan çok etkilendiklerini ve bunu bir çizgi film haline getirmeye karar verdiklerini anlatıyor.

Çizgi filmin yaratıcısı Alex Jeffery, filmin okullarda yayınlanmasını ve Nadia’nın hikayesinin diğer çocuklara-gençlere ilham vermesini umduklarını söylüyor. Herhangi bir kar amacı gütmediklerini belirten Jeffery, bunu Nadia’ya koca bir teşekkür ve şahane işlerine destek olmak amacıyla yaptıklarını söylüyor.

Nadia ise, tüm bu olanlar ve ilgiden biraz bunalmış ama kendisi gibi düşünen birçok insan olması onu çok mutlu ediyor.

Peki biz neler yapabiliriz?

Nadia, gezegenin problemleri çözülmez hale gelmeden, elinden geleni yapmaya çalışıyor ve onun gibi çok insana

ihtiyacımız var. Peki üstümüze düşen basit görevler neler olabilir?

Son verilere göre, her yıl dünya çapında 1 trilyon plastik poşet kullanılıyor. Plastik poşetler, petrol gibi yenilenemeyen kaynaklardan üretilir ve ayrışmaları yüzlerce yıl sürdüğü için biyolojik olarak bozulmazlar. Bunun yerine, daha küçük parçalara ayrılır ve ortamdaki toksinleri kolayca emebilirler. Bu da, plastik malzemelerin besin piramidi gibi çeşitli yollarla taşınmasına ve tüm canlıların zarar görmesine neden olur.

Bilinçli tüketicilik hareketinin önde gelen kuruluşlarından biri olan One Green Planet, günlük plastikleri hayatımızdan çıkarmanın, herhangi bir şeyden vazgeçmek veya kolaylıktan ödün vermek değil; her gün kullandığımız ürünlerden maksimum fayda elde etmeyi öğrenmek anlamına geldiğine inanıyor.

Plastik kullandığımız yerleri belirleyip alternatif ürünler kullanma çabamızla, okyanuslara giden plastik miktarını büyük ölçüde azaltabiliriz. Yüzde 100 atıksız yaşam tarzı elde etmek elbette zor, ancak kesinlikle imkansız değil…

Kaynaklar:

http://www.onegreenplanet.org/environment/trash-girl-refuses-stop-collecting-litter/ http://www.dailymail.co.uk/news/article-5328825/Trash-Girl-turned-inspiring-cartoon-superhero.html https://mymodernmet.com/team-trash-girl/

https://www.egitimpedia.com/

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook - Black Circle
RSS Feed
bottom of page