top of page

Elon Musk: Beş Çocuğu İçin Kendi Okulunu Kuran Sıra Dışı Bir Baba

Tesla, Space X, The Boring Company gibi şirketlerin kurucusu Elon Musk, son dönemin kuşkusuz en çok konuşulan girişimcilerinin başında geliyor. Musk’ın girişimiyle yapılan dünyanın en güçlü roketlerinden biri olan Falcon Heavy, Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Üssü’nden uzaya fırlatıldı. Rekor fırlatılışın en ilginç yanı ise rokette Tesla marka bir spor arabanın olmasıydı.

Elon Musk sadece sıra dışı bir girişimci değil. Aynı zamanda 2014 yılında beş çocuğunu da üstün çocuklara yönelik prestijli bir okuldan alarak Amerika, Los Angeles’da kendi kurduğu gizemli okulu Ad Astra School’a göndermeye başlayan sıra dışı bir baba.

Latince “Yıldızlara” anlamına gelen Ad Astra ile ilgili detaylara çok nadir ulaşılabiliyor. Musk 2015 yılında Pekin televizyonuna verdiği bir röportajda ilk kez okulu hakkında konuşmuştu.

Röportajda, “Bu okulda hiç not yok,” diye açıklayan Musk, okulları bir “montaj hattı” gibi görmek yerine eğitimin kendisini, çocukların eğilimlerine ve yeteneklerine uygun bir hale getirmenin çok daha anlamlı olduğunu anlatıyor.

2015 yılındaki bu röportajından sonra Musk, Ad Astra hakkında bir daha herhangi resmi bir açıklama yapmadı. Bu okula giden çocukların aileleri de aynı şekilde okul hakkında ser verip sır vermemeye devam ettiler. Okulun halka açık herhangi bir internet sitesi, telefon numarası ya da okulda çalışan idarecilere ve öğretmenlere dair herhangi bir bilgi ya da referans bulunmuyor.

Ancak 2017 yılında Ad Astra’yı gezme şansı yakalayan X Prize Vakfı’nın başkanı Peter Diamandis, okulun benimsediği felsefeyi bütün dünyayla paylaştı. Diamandis’in Ad Astra’ya girebilmesinin ana sebebi ise Musk’ın X Prize Vakfı’nın mütevelli heyetinde yer almasıydı.

“31 çocuktan oluşan bu küçük okulda sürekli olan bir unsur varsa, o da çocuklarımızın bir gün gerçek hayatta karşılaşabilecekleri senaryoların etik ve ahlaki boyutlarının sıkça tartışılması,” diye anlatıyor Diamandis.

Diamonds, öğretmenlerin öğrencilere sorduklara sorulara da şöyle bir örnek veriyor:

“Kasabanın büyük çoğunluğunun tek bir fabrikada çalıştığı, bir göl üzerindeki bir kasabayı hayal edin. Ancak bu fabrika gölü kirletiyor ve tüm yaşamı öldürüyor. Ne yaparsınız? Fabrikanın kapatılması herkesin işini kaybedeceği anlamına geliyor. Diğer taraftan fabrikayı açık tutmak, gölün yok olması ve ölmesi anlamına geliyor. Bu tür düzenli ve rutin konuşmalar/oyunlar çocukların dünyayı kritik derecede önemli bir gözle görmelerini sağlıyor.”

Gelişmiş teknolojilerin etik sonuçları hakkında düşünme ihtiyacı hakkında sık sık konuşan Musk için bu tarz etik ve ahlaki hesaplaşmalar hiç de yabancı değil. Belli ki Ad Astra da, öğrencilerinin benzer tarzda tartışmalara girmelerini teşvik ediyor.

Kaynak:

http://www.businessinsider.com/elon-musk-creates-a-grade-school-2015-5

http://www.egitimpedia.com

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook - Black Circle
RSS Feed
bottom of page