top of page

Seyyah Öğretmen: Elon Musk ve Okul Yatırımı

Elon Musk, 2017 yılına damga vuran insan. Dünyanın geleceğini elektrikli arabaların, uzay çalışmalarının şekillendireceğini düşündüğü için çalışmalarını bu alanlarda devam ettiren girişimci. Bir de okul açmış bunu biraz konuşmamız lazım ama önce Elon Musk’ı biraz daha yakından tanıyalım.

Mühendis, baba, yatırımcı, Afrikalı, gelecekçi ve daha bir sürü şey… Elon Musk geçtiğimiz aylarda Ankara’yı ziyaret ederek siyasilerle bir dizi görüşmeler yaptı. Elektrikli araba, uzay araştırmaları ya da solar enerji gibi başlıkların da konuşulduğu buluşmaların asıl amacı uzay çalışmaları ile ilgiliydi. Türkiye’nin yeni uydusunu 2020 yılında uzaya fırlatacak olan Airbus firmasını temsil eden Musk’ın arabuluculuk gerekçesi ile Türkiye’de olduğunu gittikten sonra öğrenebildik. Yalnız Musk Türkiye’deyken yerli otomobillerin elektrikli olacağı ya da Türkiye devletinin uzay çalışmalarında iş birlikleri yapacağını tahmin edip üzerine dedikodular yapmıştık. Bu sayede Türkiye’nin gündemine oturan Musk, Anıtkabir’i ziyaret ederken çekilen bir fotoğrafı İnstagram hesabından paylaşırken fotoğrafın altına Atatürk’ün ünlü sözlerinden olan ‘’ Eğer bir gün benim sözlerim bilim ile çatışırsa bilimi seçin,’’ sözünü paylaşarak açıktaki sinir uçlarımıza dokunmuştu. Muhtemelen Atatürk üzerine araştırmalar yapmıştır ya da danışmanları kendisini bilgilendirmiştir. Yabancı ve de önemli bir kişi ülkemize gelip ulusumuzun en önemli figürlerinden birisi olan Atatürk hakkında övücü sözler söyleyerek duygularımızı okşadı. Bütün bu olanlar Elon Musk’ı ülkemizde ünlü yapmaya yetti de arttı bile diyebiliriz.

Elon Musk, Kanadalı bir ailenin çocuğu ve doğum yeri Güney Afrika. Kendisi Amerika’da yaşıyor. Dünyanın geleceğini dizayn etmekte olan en önemli insanlardan birisi olduğunu düşünebiliriz. Musk’ın hikâyesini merak edenler Google arama motoruna sadece ‘’El’’ yazsın karşısında Elon Musk’ı bulabilirler. Bu kadar bilinen bir figür olması, uzay, finans, araba, elektrik, çevre gibi alanlarda şirketler kurması hiç alışık olmadığımız fikirler ortaya atması Musk’ı uluslararası bir marka haline getirdi. Sanıyorum dünyanın en zengin kişileri listesinde oldukça gerilerde ama adından bu kadar söz ettiren birini daha önce görmedik diyebilirim.

Peki, Elon Musk bizim radarımıza neden takıldı. Şahsen Türkiye’de öğretmenler enerji, elektrikli araba gibi alanlarda yatırım peşinde koşmuyor. Böyle olduğunu düşünüyorum. En azından kendimden eminim. Elon Musk gibi bir gelecekçi başta kendi çocuklarının eğitimi için ardından da Space X şirketinin çalışanlarının çocuklarının okuyacağı Ad Astra okulunu açtı. Bu okulun yerini bilmiyoruz. Sosyal medyada ya da internette yok. Elon Musk bu bilgiyi 2015 yılında bir Çin televizyonuna verdiği bir röportajda paylaştı. Okul 2015 yılından bu yana öğrencilere hizmet veriyor. Bu okulu özel yapan bazı durumlar bulunmaktadır şimdi onları biraz tartışalım ama öncesinde Musk’ın okul hayatı üzerine bir deneyimimi sizlerle paylaşmak isterim.

30 Ocak 2017’de Güney Afrika’nın Pretoria şehrinde bulunan ve Elon Musk’ın da okuduğu Pretoria Boys High School’u (Pretoria Erkek Lisesi) ziyaret ettim. Okul bir devlet lisesi ve alıştığımız okul anlayışından çok farklı bir okul burası. Okulun en önem verdiği konular sanat ve spora dair. Sporun ve sanatın her türlüsünün yapılabileceği yüksek kaliteli eğitim ortamları bulunuyor bu okulda. Okulun gurur tablosunda Metric sınavında birinci olanlar bulunmuyor. (Metric, Güney Afrika’nın üniversite sınavı oluyor.) Bunun yerine okulun 1912 yılının kriket takımının oyuncuları, 1965 yüzme şampiyonu veya 2003 yılının orkestrası var. Okul iklimi her bireyin tercihlerini ve yeteneklerini mutlaka dikkate alıyor. Bu sayede en üstün performans için tüm okul topluluğu gayret gösteriyor. Peki, Elon Musk okulun gurur duyduğu bir öğrenci mi, okul koridorlarındaki gurur tablolarında adı ya da fotoğrafı var mı diye soracak olursanız vereceğim cevap kesinlikle hayır olurdu. Tamam, kabul yerlerde sürünen bir öğrencilikten de bahsetmiyorum ama okulun başarı kriterlerinin dışında kaldığı kesin. Eeee nasıl yani Elon Musk başarısız bir kişi mi? İnsan türünün geliştirdiği okul sistemi içinde ‘’başarısız’’ evet. Nasıl oluyor da başarısız bir insan dünyanın geleceğini değiştirecek kapasiteye ulaşabiliyor? Büyük ihtimalle başka bir şeyler var orada. Belki de Elon Musk kendi okuduğu okulların işlevi üzerine düşünmüştür. Sınırlılıkları, kuralları, eğitimin felsefesini, geleceği ve daha bir sürü şeyi düşünmüştür. Musk kendinin ve çalışanlarının çocuklarının okuyacağı okulun sistemini oluştururken ilk olarak bireyin özgürlüğü, yetenekleri ve şevklerinin dikkate alınacağı bir okul sisteminin üzerinde çalışmıştır. Zaten çeşitli yerlerde de bunu belirtiyor.

Elon Musk’ın en büyük hayali savaşlara, ölümlere, fakirliğe sebep olan petrol yüzünden dünyanın son 100 yılının yaşadığı buhranı değiştirmeye yönelik. Elektrikli arabalardan bahsediyorum tabii ki. Elbette Musk tüm dünyaya elektrikli araba satmayacak ama bütün otomobil endüstrisini bir tarafa doğru yönlendirebilir. Ki şu anda bile bütün markalar bu konuda aksiyon almaya başladılar bile. Bu hayal bir insan için yeterince büyük. Dünyayı daha iyi bir yere dönüştüren her hayal fazlaca iyidir zaten. Kim bilir Elon Musk gibi gelecekçiler eğitim sistemlerinin de dönüşümü için ön ayak olurlar. İmkânsız mı? Elon Musk bir eğitimci değil ne anlar ki mi diyorsunuz yoksa? Şu anda ülkemizde 1,000,000 eğitimci var ve kalıcı bir etki yaratamıyoruz. Sadece kendi alanlarımızda irili ufaklı işler yapabiliyoruz. Yani mümkün olduğu kadar… Benim bahsettiğim şey ülkeleri hatta dünyanın tamamını etkisi altına alan bir reform.

Misler gibi Elon Musk’ı bir kere daha övdük. Bunu yapmamıza elbette gerek yok ama bir yerlerde hayallerinin peşinden koşan, koştukça da kendine sadakat gösteren, sadakat gösterdikçe de ilerleyen bir insan. Umarım Ad Astra Okulu ile ilgili daha çok bilgi sahibi oluruz ve mümkünse öğretmenliğimizi daha iyi hale getirmek için bir fırsat daha yakalarız.

Şahin Çevik

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook - Black Circle
RSS Feed
bottom of page